Ads 468x60px

Monday, November 28, 2011

6 Tindakan Susulan Selepas Temuduga6 Tindakan Susulan Selepas Temuduga


Masa di antara satu temuduga dan keputusan untuk pusingan seterusnya boleh merasa seperti selama-lamanya apabila anda bimbang mengenai pencarian kerja anda. Tetapi apakah tindakan susulan secara strategik dan bijak yang boleh anda lakukan semasa temuduga ? Berikut adalah beberapa cadangan.

1. Dalam temuduga itu, tanya penemuduga bilakah pusingan temuduga seterusnya atau keputusan tawaran kerja.

Jika anda bertanya soalan ini semasa temu duga, anda mungkin mempunyai tanda aras untuk melakukan tindakan susulan, dan masa menunggu menjadi lebih terkawal. Jika anda telah diberitahu bahawa syarikat itu merancang untuk memanggil semula semua pemohon dalam satu minggu, maka anda pasti untuk menghubungi syarikat pada hari ke lapan sekiranya anda tidak mendengar apa-apa daripada syarikat, dan mengingatkan mereka untuk memberi status yang terkini terhadap calon.

2. Menghantar nota terima kasih.

Nota terima kasih lebih daripada sekadar ihsan. Ia merupakan satu peluang untuk mengingatkan pengurus pengambilan nilai yang anda boleh bawa kepada organisasi.Sesetengah calon tidak hirau untuk menghantar nota terima kasih; dengan berbuat demikian ia boleh menjadi satu lagi cara untuk membezakan anda.

3. Tanya adakah anda boleh kekal berhubung dengan penemuduga dalam tempoh temuduga.

Kadang-kadang rancangan syarikat untuk mengisi sesuatu jawatan boleh diperluaskan, terutamanya jika ia merupakan sebuah syarikat yang besar atau jika anda menemuduga di sebuah syarikat di mana tidak terdapat pembukaan jawatan kosong. Dalam kes-kes ini, ia adalah penting untuk kekal berhubung dengan pihak penemuduga. Anda boleh berkata, "Saya tahu anda tidak akan membuat keputusan untuk beberapa waktu, tetapi saya ingin untuk kekal berhubung." Atau, "Bolehkah saya menghantar anda jemputan LinkedIn? Dengan cara ini, kita boleh kekal berhubung dalam tempoh sementara. "

4. Teruskan penyelidikan perkembangan dan pergerakan syarikat.

Jika jawatan kosong itu dipaparkan di laman web syarikat atau laman pencarian kerja, terus memantau penempatan tersebut untuk melihat jika ia telah ditutup. Keutamaan dalam syarikat-syarikat boleh berubah dengan cepat dan dengan memantau status penempatan, anda boleh mendapat petunjuk tentang apa yang sedang berlaku dalam organisasi.

5. Kekal berhubung dengan kenalan syarikat.

Jika anda mendapat tawaran temuduga melalui sesuatu rangkaian, sentiasa berhubung dengan orang itu untuk melihat sama ada mereka mempunyai sebarang pengetahuan tentang apa yang berlaku di dalam organisasi. Mungkin pengurus pengambilan telah memutuskan untuk menambah jawatan-jawatan tambahan atau menaik taraf kerja yang anda pohon.

6. Bersabar.

Kita ingin berfikir yang kita merupakan perkara pertama yang terlintas di fikiran pengurus pengambilan, tetapi biasanya kita tidak. Menemuduga secara umumnya hanya satu bahagian kecil tanggungjawab pengurus pengambilan pekerja - dan malangnya, kadang-kadang ia merupakan isu kecil sekiranya terdapat isu lain yang lebih besar.

Jika setelah menunggu, ternyata bahawa anda bukan orang yang dipilih untuk jawatan itu, jangan abaikan hubungan anda cipta secara kerja keras, hanya ciptanya semula.Cari peluang untuk berhubung dengan pengurus pengambilan. Banyak syarikat yang suka untuk sentiasa berhubung dengan pilihan No 2 untuk jawatan tersebut kerana mungkin ada jawatan lebih sesuai untuk orang tersebut suatu hari nanti. Tiap-tiap pengurus pengambilan yang anda jumpa boleh bertukar menjadi suatu rangkaian dan sumber yang berguna untuk masa depan.