Ads 468x60px

Friday, December 9, 2011

Kerjaya di PKPS

Kekosongan di Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor

1. Penyelia Pertanian

Tarikh Tutup: 21 Disember 2011

Thursday, December 8, 2011

Kerjaya di PNMB

Kekosongan di Percetakan Nasional Malaysia Berhad

1. Juruteknik - Sambilan

Tarikh Tutup: 14 Disember 2011

Kerjaya di PERKESO

Kekosongan di Pertubuhan Keselamatan Sosial

1. Pegawai Tadbir

Tarikh Tutup: 12 Disember 2011


Kerjaya di UTHM

Kekosongan di Universiti Tun Hussien Onn

1. Pengajar Pra-Diploma

Tarikh Tutup: 15 Disember 2011

Kerjaya di IWK

Kekosongan di Indah Water Konsortium

60 kekosongan IWK seluruh negara

Tarikh Tutup: 24 Disember 2011

Kerjaya di MAINPP

Kekosongan di Majlis Agama Islam Pulau Pinang

1. Pembantu Tadbir N17

2. Pekerja Awam R1

Tarikh Tutup: 16 Disember 2011


Santai..

Kerjaya di ICU

Kekosongan di Pejabat Pembangunan Persekutuan Negeri Selangor

1. Juruteknik Awam J17

Tarikh Tutup: 9 Disember 2011

Wednesday, December 7, 2011

Kerjaya di IWK

Kekosongan di Indah Water Konsortium

1. Executive - Media

2. Engineer - Design

Tarikh Tutup: 24 Disember 2011

Tuesday, December 6, 2011

Bagaimana Untuk Melalui Tempoh Percubaan Anda Dengan Jayanya


"Kebanyakan orang bersusah payah dengan baki hayat semata-mata kerana mereka tidak membayar harga untuk memutuskan apa yang benar-benar penting kepada mereka." - Stephen Covey

Dalam dunia pencari kerja, adalah biasa untuk menghabiskan masa anda sehingga satu tahun atau lebih untuk mencari kerja dan syarikat yang sesuai. Kita semua sedar bahawa pekerjaan adalah terhad. Sekiranya anda mendapat satu temuduga dan anda berjaya, anda berkemungkinan untuk mendapat tawaran pekerjaan tetapi anda akan melalui satu tempoh percubaan. Ia menjadi suatu kebiasaan pada masa kini apabila syarikat - syarikat besar untuk memperkenalkan skim latihan graduan yang memakan masa sehingga setahun. Bagi yang mempunyai pengalaman kerja yang lama tempoh percubaan adalah antara 3 - 6 bulan, bagi mereka mungkin terasa kurang tekanan.

Bagi calon yang baru atau tidak pernah bekerja dengan syarikat besar, ini akan menjadi suatu masa yang tertekan, anda boleh merasakan seperti setiap langkah anda sedang diperhatikan.Terdapat beberapa tips yang anda perlu ambil perhatian jika anda benar-benar ingin menarik perhatian majikan anda dan mendapatkan jawatan yang tetap.

1. Tiba tepat pada masanya, atau lebih baik awal, pada setiap hari. Hadir lewat memperlihatkan keadaan yang kurang baik dan akan menunjukkan bahawa anda seorang yang tidak teratur. Jika ada masalah dengan pengangkutan atau anda telah terlebih tidur, pastikan anda menghubungi majikan anda dan secara sopan menjelaskan mengapa anda akan datang lewat, kemudian meminta maaf apabila anda tiba.

2. Jika anda sukar untuk bangun pagi, cuba elak daripada keluar untuk minum atau berjaga lewat malam di mana anda perlu bekerja keesokan harinya. Terlalu letih tidak akan menarik perhatian rakan-rakan anda.

3. Pastikan penampilan anda kemas. Pastikan pakaian anda dibersihkan dan diseterika.Pastikan rambut anda kemas dan cuba kekalkan diri anda seperti seorang profesional.

4. Memperkenalkan diri anda kepada seberapa ramai orang yang mungkin, kekalkan sikap yang sopan dan yakin. Bercakap kepada orang ramai dan membina persahabatan dengan rakan-rakan sekerja pasti akan disedari oleh ketua anda. Lebih ramai orang seperti anda, maka lebih banyak mereka mahu membantu anda dari segi untuk maju dalam kerjaya dan berjaya dalam tempoh percubaan. Banyak cara untuk melakukan perkara ini, sebagai contoh menawarkan bantuan kepada orang lain, bertanya bagaimana hujung minggu mereka, mengucapkan selamat pagi dan selamat tinggal serta beberapa perbualan lain yang anda rasakan sesuai.

5. Fokus diri anda sepenuhnya pada kerja yang dilakukan. Jika anda menumpukan perhatian kepada kerja yang anda telah diberi dan melakukan segala-galanya dengan terbaik akan menunjukkan keghairahan anda untuk bekerja. Cuba untuk mengelakkan gangguan adalah salah satu masalah yang paling sukar. Banyak kerjaya di pejabat , sebagai contoh kerja perakaunan di mana kebanyakan kerja dilakukan pada komputer boleh menggoda anda untuk melayari internet, memeriksa Facebook / Twitter atau menggunakan telefon bimbit anda untuk berSMS boleh membawa banyak masalah kepada anda, walaupun ditangkap sekali oleh rakan sekerja senior akan menyebabkan anda dilabel stereotaip sebagai membuang masa dan boleh menyebabkan ketegangan dengan rakan lain.

6. Menjadi pelajar yang baik. Tiada siapa yang melakukan segala-galanya pada kali pertama, tetapi cuba untuk tidak meminta sesuatu lebih daripada dua kali. Pastikan untuk mengambil nota sebaik mungkin. Rakan sekerja anda akan suka dengan hakikat bahawa anda bertanyakan soalan dan cuba untuk belajar jadi pastikan untuk melakukan perkara ini.Tetapi pastikan anda tidak bertanya kepada orang yang sama soalan yang sama berulang-ulang kali. Jika tiada apa-apa kerja untuk dilakukan, tanya sama ada orang lain memerlukan bantuan anda.

7. Cuba untuk tidak menjadi orang pertama yang beredar pada waktu habis kerja. Perkara ini kelihatan seperti anda bosan, tidak melakukan apa-apa kerja dan tidak sabar untuk balik rumah.Jika anda bekerja pada sesuatu yang memerlukan 10-15 minit masa lebih pastikan untuk melengkapkannya. Malah jika anda tiada apa-apa yang perlu dilakukan, cuba untuk tidak menjadi orang pertama untuk beredar, biarkan beberapa orang lain pergi sebelum anda.

Dengan setiap minggu yang berlalu meninggalkan anda, anda akan mula menjadi lebih selesa dan yakin dengan orang-orang di sekeliling anda. Adalah penting untuk anda selalu mengingatkan diri anda bahawa anda dalam tempoh percubaan dan orang ramai masih menilai anda. Jika anda bernasib baik untuk mengetahui bahawa anda mendapat jawatan tetap di akhir tempoh percubaan itu, maka anda tahu bahawa apa yang anda lakukan adalah tepat, lakukan kerja anda seperti apa yang anda lakukan dalam tempoh percubaan dan sentiasa ingat bahawa ia mungkin hanya mengambil satu kesilapan dan anda boleh kembali di dunia pencarian kerja yang sangat meletihkan.

Kerjaya di UiTM KB

Kekosongan di UiTM Kota Bharu

1. Pembantu Pengawas - Sambilan

Tarikh Tutup : 15 Disember 2011


Kerjaya di UiTM

Kekosongan di Universiti Teknologi Mara

1. Penolong Pegawai Sosial Perubatan S27

2. Juruteknik (Biomedikal) J17

Tarikh Tutup: 17 Disember 2011Sekiranya anda tidak dapat membuka iklan sila klik sini

Monday, December 5, 2011

Kerjaya di Penang Port

Kekosongan di Penang Port

1. Executive, Public Relations

2. Audit Manager (IT & Operations)

3. Head, Legal & Admin

Tarikh Tutup: 4 Januari 2012

Kerjaya di NCIA

Kekosongan di Northern Corridor Implementation Authority

1. Human Resource & Administration Manager

Tarikh Tutup: 4 Januari 2012

Kerjaya di Tabung Haji

Kekosongan di Tabung Haji

1. Pengurus Besar

2. Pengurus Perancangan Strategik

3. Pengurus Pelaburan Ekuiti Persendirian

4. Pengurus Pelaburan Hartanah

5. Pengurus Dana

Tarikh Tutup: 16 Disember 2011

Sunday, December 4, 2011

Kerjaya di DBKL

Kekosongan di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur

1. Pegawai Tadbir N41

2. Jurutera Mekanikal J41

3. Penolong Pegawai Penguatkuasa N27

4. Penolong Pegawai Perubatan U29

5. Penolong Pegawai Kawalan Alam Sekitar C27

6. Penolong Pegawai Undang-Undang L29

7. Pembantu Makmal C17

Tarikh Tutup: 16 Disember 2011

Santai..