Ads 468x60px

Iskandar Malaysia


Iskandar Malaysia (IM), dahulunya dikenali sebagai Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) dan Wilayah Ekonomi Johor Selatan (SJER) adalah koridor pembangunan utama selatan di Johor, Malaysia. Iskandar Malaysia telah ditubuhkan pada 30 Julai 2006.Projek ini ditadbir oleh Iskandar Regional Development Authority (IRDA) dan telah dinamakan selepas Almarhum Sultan Johor, Almarhum Sultan Iskandar.

Wilayah pembangunan merangkumi kawasan seluas 2,217 kilometer persegi yang meliputi bandar Johor Bahru dan bandar-bandar bersebelahan Pontian, Senai, Pasir Gudang dan pembinaan modal pentadbiran baru di Nusajaya. Daerah Johor Bahru dimasukkan ke dalam keseluruhannya, seperti bahagian-bahagian daerah Pontian. Lima pihak berkuasa perancang tempatan mempunyai bidang kuasa ke atas kawasan yang dilindungi, termasuk Majlis Bandaraya Johor Bahru, Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah, Majlis Perbandaran Pasir Gudang , Majlis Perbandaran Kulai , dan Majlis Daerah Pontian.

Iskandar Malaysia dijangka menarik bakat-bakat bertaraf dunia untuk meneruskan kerjaya mereka di sini. Peluang-peluang pekerjaan banyak terdapat dalam kesemua industri-industri utama berserta pelbagai pilihan beriadah dan laluan ke alam semula jadi untuk membolehkan seseorang meluangkan masa yang berkualiti bersama keluarga atau rakan-rakan.

Sekiranya anda berminat untuk membina peluang kerjaya anda di Iskandar Malaysia anda boleh melayari pautan di bawah ini:

Peluang Pekerjaan di Iskandar Malaysia