Ads 468x60px

Tuesday, January 3, 2012

Perubahan Kerja atau Kerjaya - Bagaimana Anda Tentukan?


Ada kalanya dalam kehidupan anda, terdapat suatu masa apabila kerja anda seolah-olah menjadi lebih teruk, dan apabila anda mula berfikir tentang keperluan untuk berubah. Keputusan itu adalah mudah bagi sesetengah orang - mereka tahu masalahnya dan bagaimana ia perlu diselesaikan; perubahan lokasi, perubahan pekerjaan, atau hanya perubahan jadual mereka dan semuanya berjalan dengan lancar sekali lagi. Walau bagaimanapun bagi orang lain, dilema ini berterusan - mereka tidak pasti jika perubahan persekitaran akan menyebabkab lebih baik atau jika mereka pergi ke langkah seterusnya dan mencari kerjaya yang berbeza sama sekali. Jika anda sedang menghadapi masalah yang sama, di sini ada beberapa petunjuk untuk membantu anda membuat keputusan antara perubahan pekerjaan dan perubahan kerjaya.
  • Tanya diri anda adakah anda tidak berpuas hati dengan jenis kerja atau anda tidak gembira dengan tempat kerja anda / rakan sekerja / ketua anda. Jika ia perkara yang pertama, maka adalah baik untuk menukar kerjaya, dan jika perkara kedua, sudah tiba masanya untuk mencari pekerjaan baru.
  • Jika anda bersedia untuk mempelajari kemahiran baru dan mendapatkan ijazah tambahan, serta anda mampu dari segi kewangan dan masa, maka pertimbangkan untuk perubahan kerjaya.
  • Perubahan kerjaya berkesan apabila anda memilih profesion baru anda berdasarkan kemahiran sedia ada anda atau yang boleh anda asah untuk menyokong kerjaya - sebagai contoh, jika kerja di pejabat bukan lagi sumber utama anda dan jika anda mempunyai minat untuk menulis, cuba cari pekerjaan dalam industri kewartawanan atau cuba untuk menulis buku.
  • Perubahan kerja mesti dikendalikan dengan berhati-hati - jangan berhenti kerja lama anda sehingga kedudukan anda pada satu-satu jawatan yang baru disahkan; pilih kerja baru yang tidak mempunyai masalah yang anda hadapi pada kerja lama anda dan buat satu usaha untuk menikmati pekerjaan baru anda.

Apabila memilih kerjaya yang baru, ingat perkara berikut:

  • Lakukan dengan sesuatu yang anda minat dan yang berdaya maju dari segi kewangan, anda mungkin mahu menjadi seorang artis, tetapi jika ia tidak memberikan anda dengan gaji yang mantap, tekanan dalam kehidupan seharian akan membuatkan minat anda menjadi satu pekerjaan yang membosankan. Perkara yang terbaik adalah untuk mencari jalan tengah antara melakukan sesuatu yang anda cintai dan sesuatu yang memberikan anda wang yang baik.
  • Jika anda telah menghabiskan semua wang yang anda simpan dan mendapat pendidikan atau kemahiran baru untuk menukar kerjaya beberapa tahun lagi , ia mungkin tidak berapa bernilai.Sebaliknya, cuba untuk mencari pekerjaan dalam profesion semasa anda yang tidak melibatkan terlalu banyak perubahan di pihak anda, dan yang sesuai dengan keinginan anda. Sebagai contoh, jika anda seorang doktor atau bekerja dalam bidang perubatan dan mahu melarikan diri dari tekanan, pilih kerjaya yang bukan klinikal - peralihannya adalah mudah, dan anda terikat dengan pekerjaan dengan waktu yang tetap dan kurang tekanan.

Pada dasarnya, ia kelihatan seperti bertukar kerja adalah satu cadangan yang lebih mudah daripada perubahan kerjaya, walau bagaimanapun, situasi dan keadaan adalah berbeza-beza dari seorang ke seorang. Keputusan muktamad terletak pada tangan anda - jika anda tidak pasti pilihan yang lebih baik untuk anda, pilih dengan perubahan kerja terlebih dahulu. Ianya perubahan yang lebih mudah, dan jika anda masih tidak puas hati, maka mempertimbangkan untuk berubah kerjaya.