Ads 468x60px

Saturday, December 17, 2011

Kerjaya di KTMB

Kekosongan di KTMB

1. Pemandu Lokomotif Rendah

2. Pembantu Trafik

Tarikh Tutup: 3 Januari 2012

Klik Untuk Maklumat Lanjut

Kerjaya di Tabung Haji

Kekosongan di Tabung Haji

1. Eksekutif Kewangan

2. Eksekutif Pentadbiran

3. Eksekutif Pemasaran

4. Eksekutif Juruukur Bahan

5. Eksekutif Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan

Tarikh Tutup: 23 Disember 2011

Klik Untuk Maklumat Lanjut

Thursday, December 15, 2011

Kerjaya di UIA

Kekosongan di Universiti Islam Antarabangsa

1. Assistant Sports Officer - S27

Tarikh Tutup : 31 Disember 2011

Klik Untuk Maklumat Lanjut

Rancang & Bersedia Untuk Temuduga Anda


"Dengan gagal untuk bersedia, anda bersedia untuk gagal." - Benjamin Franklin

 • Mengetahui dan memahami setiap perkara dalam resume anda dan bersedia untuk menjelaskan setiap perkara.
 • Membuat panggilan telefon terlebih dahulu sebelum hari temuduga untuk mengesahkan temujanji anda.
 • Mengetahui tempat di mana anda akan berada. Tahu bagaimana untuk sampai ke sana dan berapa lama masa yang diperlukan (termasuk keadaan lalu lintas).
 • Mengetahui seberapa banyak perkara yang anda boleh tentang orang yang menemuduga anda (nama, jawatan, tanggungjawab, sejarah dengan syarikat itu, apa-apa jua yang anda mungkin mempunyai persamaan dengan mereka seperti tempat kerja sebelum ini, tempat belajar, dan lain-lain).
 • Berfikir seperti seorang perunding ketika bersiap sedia untuk temuduga, jadi anda boleh menunjukkan nilai sebenar anda.
 • Cuba untuk berfikir jauh ke hadapan untuk temu duga. Jika ada kemungkinan anda akan diperlukan untuk melaksanakan tugas, bersedia. Sebagai contoh, jika anda memohon pekerjaan sebagai pengimpal, anda mungkin diminta untuk menunjukkan kemahiran anda dengan serta-merta. Pastikan anda mempunyai pakaian kerja dan peralatan anda ketika temuduga.
 • Lakukan penyelidikan untuk lebih maklumat tentang pasaran kerja secara amnya dan pasaran kerja yang anda mohon.
 • Cari maklumat syarikat di laman web mereka dan mengetahui tentang syarikat, industri dan latar belakang eksekutif. Cari berita terkini, trend industri secara umum dan kedudukan mereka , kedudukan industri, produk, asas pelanggan, dan maklumat asas kewangan. Sekiranya mampu, anda boleh membawa maklumat ini semasa temu duga untuk menarik perhatian penemuduga.
 • Fikirkan bagaimana anda boleh mengaitkan pengalaman anda dengan pekerjaan, terutamanya dari segi apa yang dilakukan oleh syarikat itu.
 • Buat penyelidikan tentang cabaran yang dihadapi syarikat atau jabatan supaya anda boleh berbincang bagaimana anda boleh membantu mereka menangani cabaran tersebut.
 • Mengetahui siapa pesaing anda, kemudian fikirkan di mana anda patut berada dan bagaimana anda boleh memberi nilai kepada syarikat itu.
 • Mengetahui soalan temuduga yang sukar dan kemungkinan jawapan sebelum mula temuduga.
 • Buat senarai soalan-soalan untuk bertanya semasa temu duga.
 • Pastikan anda telah membuat latihan temuduga, supaya tahap keyakian anda adalah tinggi.
 • Cetak dan bawa resume tambahan dengan anda

Wednesday, December 14, 2011

Kerjaya di IJN

Kekosongan di Institut Jantung Negara

1. Senior Manager - IJN College

Tarikh Tutup: 20 Disember 2011

Klik Untuk Maklumat Lanjut


Kerjaya di Puspakom

Kekosongan di Puspakom

1. Senior Training Executive

2. Manpower Planning & Recruitment Executive

3. Contract & Procument Executive

4. Analyst Programmer

5. Legal Executive

6. HMS Executive

7. Trainee

8. Branch Manager

9. Maintenance Technician

10. Customer Relations Executive

11. Investigation & Surveillance Executive

12. Clerk

13. Traffic Warden

14. Vehicle Examiner

Tarikh Tutup: 31 Disember 2011

Klik Untuk Maklumat Lanjut

Kerjaya di SAINS

Kekosongan di Syarikat Air Negeri Sembilan

1. Pembantu Tadbir

Tarikh Tutup: 23 Disember 2011

Klik Untuk Maklumat Lanjut

Santai..

Kerjaya di UPM

Kekosongan di Universiti Putra Malaysia

1. Pembantu Pengajar

Tarikh Tutup: 16 Disember 2011

Klik Untuk Maklumat Lanjut


Tuesday, December 13, 2011

Kerjaya di KGT

Kekosongan di Kelantan Golden Trade (anak syarikat Perbadanan Menteri Besar Kelantan)

1. Accountant

2. Human Resource & Administration Executive

3. Account & Administration Supervisor

4. Purchasing Executive

5. Quality Control Supervisor

Tarikh Tutup: 20 Disember 2011

Monday, December 12, 2011

Kerjaya di TM

Kekosongan di TM

1. AGM Corporate Compliance Management

2. AGM Insurance Management

3. Mgr External Compliance

4. Snr Technical Officer,Project Management & Provisioning

5. Snr Technical Officer, Operation Centre

6. Engineer, System Application & Support

7. Meeter Greeter

8. Kiosk Angel

9. Receptionist

10. Frontier-Go-To-Customer

Tarikh Tutup: 31 Disember 2011

Kerjaya di KWAP

Kekosongan di Kumpulan Wang Persaraan

1. Fund Manager

2. AVP, Corporate Finance

Tarikh Tutup: 1 Januari 2012

Kerjaya di IPPBM

Kekosongan di Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia

1. Eksekutif Penyelidik

Tarikh Tutup: 23 Disember 2011

5 Tips Pencarian Kerja Untuk Bakal Graduan


"Seorang lelaki yang tidak pernah pergi ke sekolah mungkin mencuri dari sebuah gerabak, tetapi jika dia mempunyai pendidikan universiti, dia boleh mencuri keseluruhan kereta api." - Theodore Roosevelt

Oleh kerana pasaran kerja adalah kompetitif, keperluan untuk kekal berdaya saing adalah penting untuk bakal graduan dan graduan baru. Bukan sahaja yang anda bersaing dengan satu sama lain, tetapi anda juga bersaing dengan golongan profesional yang mempunyai pengalaman bertahun-tahun dan baru-baru ini telah diberhentikan kerja atau sedang mencari perubahan dalam kerjaya.Pelajar perlu membangunkan strategi proaktif dalam carian kerja mereka jika mereka mahukan kelebihan berbanding orang lain. Berikut adalah beberapa tips untuk bakal graduan untuk mencari pekerjaan yang sesuai:

Mula Awal

Pelajar yang dijangka untuk bergraduan perlu mula memikirkan tentang mencari kerja dan perlu memohon pekerjaan mulai sekarang.
Memulakan carian kerja akan memberi pelajar satu petunjuk yang baik mengenai pasaran kerja dan mengetahui tentang pengambilan kerja oleh syarikat-syarikat. Ia juga akan memberikan sedikit pemahaman tentang trend pasaran - contohnya, kawasan tertentu mungkin mempunyai banyak pekerjaan dan ada yang tidak.. Memulakan pencarian kerja awal juga akan membolehkan pelajar-pelajar mula membuat kenalan dan membangunkan hubungan dengan pemimpin-pemimpin syarikat.

Rangkaian

Rangkaian adalah salah satu alat yang paling berharga untuk mencari pekerjaan, tidak kira berapa banyak pengalaman anda.
Ramai profesional mendapat pekerjaan mereka kerana seseorang yang mereka kenali. Pelajar harus memulakan rangkaian dengan berhubung dengan profesor mereka (yang boleh memberikan cadangan atau merujuk pelajar kepada golongan profesional dalam rangkaian mereka sendiri) dan pelajar lain (yang akan menjadi rakan-rakan masa depan).Pelajar juga harus mengambil kesempatan daripada peluang-peluang rangkaian yang dimulakan pada latihan industri sebelumnya atau melalui kenalan yang dibuat pada pameran pekerjaan.Mana-mana kenalan ini boleh membawa kepada rujukan kerja anda.

Menggunakan Perkhidmatan

Hampir setiap kolej atau universiti mempunyai Pejabat Perkhidmatan Kerjaya, yang diwujudkan semata-mata untuk membantu pelajar-pelajar dengan pencarian kerja mereka.
Anggota pejabat ini boleh menasihati pelajar tentang amalan-amalan temuduga yang terbaik dan tips mencari kerja.Mereka boleh meneliti resume dan menawarkan cadangan untuk membuatkan resume anda lebih menonjol dari yang lain. Mereka juga boleh memberikan rujukan dari rangkaian mereka sendiri.Perkhidmatan kerjaya profesional menawarkan sumber maklumat yang penting kepada pelajar dimana mereka tidak akan dapat sebaik sahaja mereka bergraduasi.

Wujudkan Satu Jaringan Yang Luas

Apabila kerja tidak sebanyak seperti sedia ada, setiap pencari kerja harus meluaskan tumpuan untuk mewujudkan lebih banyak peluang.
Pelajar-pelajar yang sedang membangunkan strategi carian kerja perlu membuat jaringan yang luas dengan mencari pekerjaan di lokasi yang berbeza, cari pekerjaan di pelbagai tempat (seperti laman web carian kerja, forum, laman web syarikat, pameran pekerjaan, dan banyak lagi), dan mencari pekerjaan dalam pelbagai bidang yang berkaitan (contohnya, pekerjaan dalam pemasaran dan perhubungan awam dan pengiklanan).Lebih banyak pilihan yang anda buat kepada diri sendiri, lebih besar peluang anda mendapat pekerjaan pertama dan mula mengumpul pengalaman yang anda perlukan untuk mendapat pekerjaan impian yang anda mahu.

Pertimbangkan Pilihan Lain

Mempunyai pelan back-up.
Jika anda tidak dapat mencari pekerjaan serta-merta selepas tamat pengajian, terdapat beberapa perkara-perkara lain yang boleh anda lakukan untuk membina pengalaman yang profesional untuk memastikan anda kekal berdaya saing.Antara pilihan termasuk bekerja sambilan, mengambil internship tidak berbayar, menjadi sukarelawan dengan syarikat yang berkaitan dengan minat anda, dan bekerja di luar negara.Setiap satu daripada pilihan ini akan memberikan anda pengalaman yang relevan dan mengembangkan asas rangkaian anda. Pengalaman anda dan orang-orang yang anda jumpa boleh membawa anda ke jawatan sepenuh masa di syarikat yang anda suka.


Kunci untuk mencari pekerjaan yang berjaya ialah persiapan dan ketekunan. Bakal graduan boleh menggunakan tip-tip untuk memulakan pencarian kerja mereka sekarang untuk mendapatkan peluang-peluang terbaik untuk mencapai kejayaan.

Sunday, December 11, 2011

Kerjaya di IPPBM

Kekosongan di Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia

1. Penolong Pegawai Perangkaan E27

Tarikh Tutup : 14 Disember 2011

Kerjaya di PERHEBAT

Kekosongan di Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera

1. Pegawai Hal Ehwal Agama

Tarikh Tutup: 15 Disember 2011