Ads 468x60px

Sunday, January 8, 2012

Penempatan Semula? Perkara Yang Perlu Difikirkan Sebelum BerpindahSama ada anda telah mendapat tawaran kerja atau hanya mengambil peluang dan berpindah ke bandar baru (atau negara) untuk mencuba nasib anda di sana, ia satu langkah yang besar untuk penempatan semula. Ia adalah masa yang menyeronokkan; bermula sekali lagi, bertemu dengan kawan-kawan baru dan mungkin mengalami budaya yang berbeza.

Walau bagaimanapun, sebelum anda mengemas barang anda dan bergerak di seluruh negara, pastikan anda bersedia untuk apa-apa yang mungkin berlaku di sepanjang jalan.
Mudah-mudahan perkara-perkara berikut akan membantu anda.

Lakukan


1.
Mempunyai pelan back-up

Penempatan semula selalunya berkesan bagi kebanyakan orang namun lebih baik kita mempunyai rancangan lain jika berlaku sesuatu yang tidak dijangka.
Bolehkah anda cuba pekerjaan baru dalam sektor yang berbeza? Adakah anda dapat pulang ke rumah? Adakah anda tahu sesiapa sahaja di bandar baru yang boleh membantu anda jika anda berada dalam kesusahan?

2.
Pastikan anda mempunyai cukup wang tunai

Jika anda bernasib baik untuk mempunyai pekerjaan yang menanti anda di bandar baru, anda hanya perlu bimbang untuk mempunyai wang yang cukup untuk deposit rumah, bil, kos hidup dan pengangkutan sebelum habis bulan pertama anda. Jika anda perlu bergerak untuk mencari pekerjaan, maka ia melibatkan lebih perbelanjaan.
Rumuskan satu skala masa dan berapa banyak yang anda perlukan (kos sara hidup, makanan, bil-bil, sewa, pengangkutan, sedikit tambahan) dan pastikan anda membuat bajet. Jimatkan sedikit wang sekiranya berlaku kes kecemasan.

3.
Penyelidikan, penyelidikan, penyelidikan

Kita semua dapat mencari tempat-tempat yang terbaik di bandar-bandar kita sendiri dengan hanya menutup mata.
Tetapi bagaimana dengan yang baru? Adakah ia akan selamat?Adakah ia dekat dengan mana-mana kemudahan? Apakah jenis pengangkutan yang ada?Bagaimana dengan kos kehidupan? Ini hanya beberapa soalan yang perlu anda tanya diri anda sebelum anda bergerak di mana-mana tempat baru. Luangkan masa untuk membuat penyelidikan sebelum anda terjun dan bergerak ke tempat lain!

4. Buat
lawatan sebelum berpindah

Apakah perkara terakhir yang perlu kita lakukan? Buat
lawatan ke tempat itu. Ini adalah satu kemestian yang mutlak! Semua boleh kelihatan baik dalam gambar. Orang kata ia tempat yang baik untuk hidup. Jadi anda mengemas barang anda dan bergerak dan sedar bahawa bandar itu tidak sesuai untuk anda. Dengan memeriksa sebelum berpindah, walaupun jika ia hanya untuk sehari atau hujung minggu, anda benar-benar dapat merasai kawasan itu, orang ramai dan juga kehidupan waktu malam. Anda akan menghabiskan banyak masa di tempat baru anda, pastikan ia sesuai!

Elakkan


1.
Pindah jika anda mempunyai keraguan yang tinggi

Kita bercakap mengenai perkara besar dan wajar - keraguan dan kebimbangan.Sama ada wang, kerja, keluarga, kawan-kawan - jika anda mempunyai pemikiran lain yang serius, cakap dengan seseorang yang anda percayai dan pastikan anda membuat keputusan yang betul.

2.
Membuat keputusan utama berdasarkan orang lain

Adakah keluarga anda terdesak untuk anda tinggal berhampiran dengan mereka dan anda menolak tawaran kerja yang bagus?
Jangan sekali-kali membuat keputusan yang berasaskan pada orang lain. Adalah benar apabila kita membuat sesuatu yang besar, kita harus mempertimbangkan rakan-rakan dan keluarga, tetapi jangan lakukan sesuatu semata-mata untuk memastikan orang lain gembira. Sekarang adalah masa untuk mengikuti jalan anda sendiri.

3.
Melupakan hubungan anda

Dari berkata selamat tinggal kepada kehidupan lama anda untuk berhenti kerja dan berpindah, pastikan anda membiarkan pintu terbuka sekiranya anda perlu kembali.
Jangan mengutuk pada jalan keluar atau memberitahu bos apa yang anda benar-benar berfikir tentang dia - jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk dan jika anda keluar dan kawan-kawan anda tidak, jangan memburukkan mereka. Mereka boleh menjadi orang-orang yang membantu anda jika perkara-perkara bertukar buruk.

4. Bersikap keras pada diri anda

Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk mencari pekerjaan atau menyesuaikan ke dalam sesuatu jawatan dan jika anda tidak tergelincir ke dalam kehidupan baru anda dengan segera, jangan menyalahkan diri sendiri tentang hal itu.
Jika anda tidak mempunyai rakan-rakan di bandar baru , maka harapkan malam hari Sabtu dalam dan jangan fikir anda akan dibanjiri dengan tawaran pekerjaan. Sebaliknya, lihat segala-galanya sebagai positif dan cabaran dan usahakan ke arah menjadikan kehidupan lebih baik untuk diri sendiri. Ia boleh mengambil masa berbulan untuk menyesuaikan diri, tetapi apabila anda berjaya anda benar-benar boleh mendapat manfaat daripada keputusan berani anda.

Dan ingat ...
Bersenang-senang!
Ini adalah hari pertama dalam kehidupan anda dan anda mahu untuk menikmatinya. Pasti, ia mungkin sukar tetapi belajar tentang tempat baru anda dan bertemu dengan orang baru. Anda boleh mencipta semula diri anda sekarang. Semoga berjaya!