Ads 468x60px

Tuesday, December 20, 2011

Adakah Anda Perlu Memilih Kerja atau Biarkan Kerja Memilih Anda?


"Tidak perlu mencari siapa diri anda. Cari orang yang anda bercita-cita untuk menjadi "- Robert Brault

Masalah dengan memilih kerjaya adalah anda selalunya tidak pasti apa yang anda benar-benar mahu lakukan untuk sepanjang hayat anda. Walaupun sesetengah orang bernasib baik untuk mengetahui pilihan mereka dari umur yang awal, yang lain menemui minat mereka di kemudian hari. Namun yang lain melakukan tugas yang telah diamanahkan kepada mereka walaupun mereka telah lama mengidamkan pekerjaan impian mereka; mereka tidak bertindak mengikut impian mereka kerana kekangan kewangan - gaji yang baik di pekerjaan semasa mereka dan mereka tahu bahawa mengimpikan untuk mendapatkan gaji dengan jumlah yang sama pada pekerjaan impian mereka adalah seperti mengharapkan periuk emas di hujung pelangi.

Oleh itu, anda berada pada kategori mana? Adakah anda tahu apa yang anda mahu dan anda bersedia untuk melakukan segala yang diperlukan untuk mendapatkan pekerjaan yang anda benar-benar ingin? Atau adakah anda hanya mengikut arus dan berpuas hati dengan hidup anda? Adakah wang satu faktor penting apabila anda sedang mencari pekerjaan? Atau adakah anda lebih suka untuk melakukan sesuatu yang anda suka walaupun bayarannya kurang?

Pada akhirnya, pilihan kerjaya anda bergantung kepada keseluruhan kualiti hidup anda dan kepuasan dalaman anda terhadap siapa anda dan apa yang anda lakukan.

  • Sesetengah orang menukar kerjaya selepas beberapa tahun kerana mereka tidak berpuas hati dengan apa yang mereka lakukan - jadi jika anda tidak berpuas hati dengan kerja anda, cari apa yang sebenarnya anda minat dan jika ia berbaloi membuat satu anjakan kerjaya. Umur, pengalaman, wang dan kehidupan peribadi anda hanya beberapa faktor yang memainkan peranan apabila anda merancang perubahan dalam kerjaya.
  • Jika anda bercita-cita tinggi, bersedia untuk menerima tanggungjawab - ia seperti kata-kata Spiderman, tetapi ia benar bahawa dengan kuasa yang besar, datang tanggungjawab yang besar.
  • Sesetengah orang mendapat kerja yang sempurna secara perlahan-lahan - mereka mula melakukan sesuatu kerana ia boleh didapati dan mendapati bahawa mereka suka dan mempunyai bakat semula jadi untuk itu. Oleh itu, jangan menutup fikiran anda kepada peluang-peluang yang terbuka hanya kerana kerja itu melibatkan sesuatu yang anda tidak pernah fikir sebagai pilihan kerjaya.
  • Jika kerja anda mengganggu kehidupan peribadi anda, tiada sejumlah wang atau kecintaan kepada pekerjaan akan membawa kebahagiaan kepada anda.
  • Jika kerja anda memberikan gaji yang baik tetapi memerlukan anda untuk berkompromi pada etika dan prinsip-prinsip peribadi anda, maka anda tidak akan hidup dalam keadaan aman dengan diri sendiri.
  • Jika pekerjaan impian anda menyebabkan anda berpisah dari keluarga anda, maka anda perlu memilih antara kombinasi wang dan kesepian serta persahabatan dan bajet.
  • Kadang-kadang, keadaan memerlukan anda mengambil pekerjaan yang anda tidak terlalu suka kerana ia satu-satunya cara menampung keluarga anda.Dalam situasi ini, anda mesti belajar bagaimana untuk mencintai kerja anda, kerana anda sayangkan keluarga anda lebih dari yang lain

Oleh itu, sama ada anda memilih kerja atau kerja memilih anda, kesimpulannya adalah anda mesti menikmati apa yang anda lakukan, lakukan dengan baik, dan berupaya untuk mencapainya - itulah takrif kerjaya yang sempurna