Ads 468x60px

Wednesday, December 28, 2011

Motivasi : 7 Kunci Motivasi Untuk Pencari Kerja


Adalah penting untuk pencari kerja kekal bermotivasi semasa mencari kerja.Perekrut dan pegawai HR sangat cekap dalam menghidu calon-calon yang kurang motivasi dan menghapuskan mereka dari senarai calon. Tidak kira berapa lama masa anda untuk mendapatkan peluang kerjaya besar pada masa akan datang, setiap pencari kerja perlu sentiasa bermotivasi dan berinspirasi . Jika anda memulakan pencarian kerja atau mengubah kerjaya, ingat tip-tip mudah untuk sentiasa bersemangat ketika mencari pekerjaan baru ...

# 7 Bayangkan Kejayaan Pencarian Kerja anda.

Cara terbaik untuk meningkatkan motivasi carian kerja anda dengan visualisasi. Bayangkan gambar kerja idaman anda dalam minda anda. Dengan lebih jelas anda gambarkan hasil positif, lebih cepat hasil ini akan berlaku. Ia dikatakan bahawa tenaga yang anda masukkan ke dalam pencarian kerja anda adalah apa yang anda dapatkan kembali, sama seperti Karma. Gunakan ikrar dan visualisasi positif untuk mendapatkan hasil carian kerja yang positif.

# 6 Jangan Ambil Penolakan Kerja Secara Peribadi.

Mari kita hadapi; selalu ada seseorang di luar sana yang boleh melakukan kerja yang lebih baik daripada anda. Ini mungkin berbunyi negatif, ia sebenarnya memandu untuk memotivasikan kita semua. Persaingan yang sihat adalah apa yang memaksa kita untuk bangun kembali, jatuh dan cuba sekali lagi. Tip untuk mencari pekerjaan baru adalah tidak mengambil penolakan permohonan secara peribadi.Perekrut dan majikan mempunyai gambaran yang sangat khusus di dalam kepala mereka tentang orang yang mereka ingin ambil. Ia mungkin sesuatu yang kecil atau yang agak ketara yang mencegah Perekrut daripada menyenarai pendek anda. Walaupun permohonan kerja ini tidak berjaya, mungkin ada satu di luar sana dengan nama anda di atasnya. Cuba untuk dapatkan maklum balas tentang mengapa permohonan kerja anda tidak berjaya. Dengan mengenal pasti kelemahan dalam permohonan anda, anda mampu untuk memperbaikinya untuk permohonan kerja pada masa hadapan.

# 5 Gunakan Permohonan Kerja Anda Untuk Pastikan Anda Bermotivasi.

Simpan rekod setiap permohonan kerja anda apabila melihat pekerjaan baru. Gunakan petunjuk senarai ini sebagai satu motivasi semasa mencari kerja anda. Dengan merujuk kembali kepada petunjuk yang disimpan, bukan sahaja anda akan didorong oleh usaha anda, tetapi anda juga akan mempunyai senarai yang komprehensif untuk dirujuk ketika dihubungi.

# 4 Uruskan Tahap Tekanan Kerja Carian Anda.

Mencari kerja bukan satu tugas yang mudah untuk mana-mana pencari kerja. Kekal bermotivasi pada masa ini mungkin bahagian yang paling sukar semasa proses pencarian kerja.Tekanan dan motivasi seperti minyak dan air, ia tidak boleh bercampur. Dalam usaha untuk mengekalkan apa-apa bentuk fokus dan motivasi, tahap tekanan anda perlu diuruskan. Apabila anda cuba untuk mengekalkan pandangan yang positif ketika mencari pekerjaan, anda perlu untuk menghapuskan tekanan dari minda anda. Dengan melakukan senaman, mengamalkan pemakanan yang sihat , anda akan mengekalkan motivasi yang diperlukan untuk mencari pekerjaan yang hebat. Apabila anda dalam keadaan tertekan, sikap yang positif dalam pencarian pekerjaan adalah mustahil. Elakkan daripada sebarang tekanan yang tidak perlu.

# 3 Lakukan Tindakan Susulan Dengan Perekrut.

Sebaik sahaja anda telah memohon kepada sesuatu jawatan, satu-satunya perkara yang pasti untuk melemahkan motivasi carian kerja anda adalah memikirkan tentang keputusan anda.Untuk mengelakkan semua tumpuan hilang dari carian kerja anda, buat tindakan susulan selepas lima hari bekerja dari Perekrut. Hantar emel yang menyatakan minat dalam kerja yang anda pohon. Minta maklum balas yang membina tentang hasil penyerahan resume anda.Anda juga boleh mencadangkan satu tarikh untuk melakukan temuduga kerja dengan majikan. Dengan mengamalkan strategi susulan dengan semua permohonan kerja anda, anda boleh mengekalkan motivasi carian kerja anda.

# 2 Tetapkan Had Masa Carian Kerja Anda.

Kekal bermotivasi semasa mencari kerja anda dengan memberikan had masa proses carian kerja anda. Tetapkan had masa untuk menjalankan carian kerja, sebagai contoh satu jam atau dua jam sehari untuk menjalankan carian anda. Ia bukan dalam bentuk kuantiti anda akan mendapat pekerjaan impian anda, tetapi melalui carian kerja yang berkualiti. Kekal bermotivasi dan elakkan membuang masa dalam carian kerja dengan melakukan carian kerja yang berkualiti dalam sesuatu tempoh masa.

# 1 Buat Jadual Waktu Carian Kerja.

Mari kita hadapi; bahagian yang paling sukar dalam proses pencarian kerja adalah kekal bermotivasi melalui proses mencari, memohon dan menunggu untuk mendengar daripada bakal majikan .Oleh sebab tidak ada jaminan masa untuk mendapatkan pekerjaan baru, anda perlu bersedia untuk kekal bermotivasi! Perkara pertama yang anda boleh lakukan adalah untuk membuat jadual waktu carian kerja untuk diri sendiri. Dengan memperuntukkan masa yang spesifik dalam menjalankan carian kerja anda, anda akan menggalakkan sikap positif dalam carian kerja.Bukan sahaja anda telah memperuntukkan masa mengikut jadual pengurusan masa anda untuk mencari kerja, tetapi anda juga akan kekal fokus terhadap faktor-faktor lain dalam kehidupan anda.

Ia akhirnya terpulang kepada anda untuk kekal bermotivasi dan positif apabila memasuki pasaran carian kerja. Kekalkan sikap yang positif dalam mencari kerja dan anda akan mempunyai stamina untuk bertahan dalam proses carian kerja. Sila ambil masa untuk berkongsi dengan seseorang yang anda kenal yang telah kehilangan pekerjaan atau telah lama menganggur.