Ads 468x60px

Wednesday, November 23, 2011

Motivasi : Bagaimana Untuk Bersikap Positif

Adalah sukar untuk menyembunyikan dari wajah yang tersenyum. Terutama apabila mata pada wajah yang tersenyum memandang anda.
Tidakkah kita rasa tertarik dengan senyuman?
Sekiranya anda berjalan kaki di khalayak ramai, anda secara semulajadi akan menemui beberapa wajah yang tersenyum ke atas anda tanpa sebarang ungkapan.
Adakah anda tersenyum sekarang?
Dan bilakah kali terakhir anda ketawa ?
Lakukan perkara ini: Ambil sehelai kertas dan tulis lima perkara yang membuatkan anda tersenyum.
Jika anda telah lakukan, berapa perkara yang membuatkan senyuman? Atau disebabkan oleh video You Tube atau lakonan komedi. Senyuman begini tidak begitu bernilai berbanding senyuman yang berlaku secara semula jadi hasil daripada perkara-perkara yang berlaku dalam kehidupan anda.
Jadi, adakah anda ingin mula tersenyum secara semulajadi?
Bagaimana caranya? Dengan bersikap yang positif dalam kehidupan dan dengan membuat perubahan fokus, tabiat dan persekitaran anda.
Jadi di sini terdapat beberapa cara untuk anda:
1. Sentiasa Sibuk
Sesetengah ahli psikologi percaya bahawa mengekalkan minda yang sibuk adalah cara yang terbaik untuk kekal positif. Petikan dari Mihaly Csikszentmihalyi :

"Dengan tidak melakukan apa - apa, minda tidak berupaya untuk menghalang pemikiran negatif daripada menuju ke peringkat pusat. . . kebimbangan tentang cinta , kesihatan, pelaburan, keluarga dan pekerjaan sentiasa berlegar di perhatian, menunggu sehingga ia menekan konsentrasi anda. "
Jadi, jika anda tidak sentiasa sibuk, fikiran anda akan terganggu. Sikap anda juga begitu. Walaupun kita semua perlu masa rehat, pastikan ianya diisi dengan aktiviti-aktiviti yang positif.
2. Berada di sekitar orang-orang yang positif
OK, lakukan perkara ini pula. Tulis lima nama. Nama orang-orang yang membentuk sebahagian besar dalam kehidupan sosial anda. Sama ada semasa minggu kerja atau pada hujung minggu. Beri masing-masing skor dari 1-10 (1 = sangat negatif, 10 = sangat positif). Kemudian masukkan skor dan dibahagikan dengan lima.
Adakah ini satu latihan yang bodoh? Bolehkah anda benar-benar menilai kawan-kawan anda ke atas sikap mereka yang positif? Pasti anda boleh. Fikirkan tentang beberapa perbualan terakhir anda dengan mereka. Adakah orang-orang ini bersikap positif atau tidak seberapa?
3. Melakukan sesuatu yang perkara-perkara yang berguna kepada anda
Bertindak dengan hala tuju akan menyokong kehidupan anda secara berterusan. Lakukan dan kukuhkan perkara-perkara yang penting. Tetapi jika tujuan anda untuk selesa di suatu tempat , anda akan dapat melihat kesan yang sebaliknya.
Sekiranya anda tidak bertindak ke atas idea-idea anda dan tidak mengejar keghairahan, kedua-duanya akan membuatkankan anda kecewa dan ditindas.
Tidak pasti apa yang penting kepada anda? Pilih tiga perkara yang mungkin berguna bagi anda dan ambil beberapa langkah mudah ke arah mencapainya. Beri perhatian kepada cara yang anda rasa sesuai terhadap setiap perkara. Lakukan secara berterusan dan anda akan tahu hasilnya.
4. Terbuka dalam media sosial
Adakah anda takut untuk benar-benar berkongsi apa-apa kepentingan dengan dunia media sosial? Adakah anda melangkah ke dalam talian seolah-olah ia magma cair yang panas membakar? Anda mungkin tidak berkongsi foto dalam LinkedIn atau Twitter. Dan tidak benar-benar terlibat dalam perbincangan dengan sesiapa.
Jadi sudah tiba masanya untuk keluar. Untuk menjadi diri sendiri. Dan untuk menikmati sup sosial. Jika anda lakukan, anda akan berasa lebih disambungkan kepada dunia di sekeliling anda dan membuat jalan kepada sikap yang lebih positif.
5. Buat perkara yang anda suka seberapa kerap yang boleh
Kita semua mempunyai bakat semula jadi. Perkara yang kita bina untuk berbuat demikian. Kemudian kita menambah kemahiran tambahan yang perlu untuk melengkapkan diri untuk majikan atau klien.
Kita gembira di tempat kerja dan yang paling positif dalam kehidupan apabila kita menghabiskan sebahagian besar hari mewujudkan sesuatu nilai yang baik. Ia seperti dilakukan tanpa apa-apa usaha kerana kita suka melakukannya.
6. Mari lakukan beberapa perkara yang baru
Takut untuk melakukan sesuatu dalam hidup? Ambil risiko yang kecil dan terjun ke dalam sesuatu yang baru. Terdapat tenaga semula jadi yang datang dengan meletakkan diri anda dalam persekitaran yang baru. Jika anda mengawal hidup anda terlalu banyak dengan mengehadkan skop, anda akan terlepas peluang untuk berkembang. Buatlah perubahan terhadap diri anda.